Ako to robím ja Aktuálne 

Pečeňová paštéta, o ktorej budete vedieť, čo je v nej

Práve som sa vrátila z jedného z Kanárskych ostrovov – Fuerteventúra. Strava bola vynikajúca, čo je vlastne o Španielsku známe. Ale najviac mi chutila pečeňová paštéta, ktorá nikdy nechýbala v ponuke raňajkových jedál. Veľmi mi pripomínala zabíjačkovú paštétu, ktorú sme kedysi robili u svokrovcov.  Raz za čas ju ešte urobím, ako aj dnes.

Vynikajúca paštéta podľa receptu mojej svokry:

Základné suroviny

  • 1 kg mastnejšieho bôčika
  • 0,5 kg bravčovej pečene
  • 0,25 kg cibule
  • asi pol lyžičky čierneho korenia
  • soľ podľa chuti
  • 2 lyžice bravčovej masti na opekanie cibule

Ak chcete paštétu mäsovejšiu, dajte pečene len štvrť kila. A to je všetko, ostatné záleží na vás.

Postup

Bôčik  nakrájame na menšie kúsky, okoreníme, osolíme a pečieme v uzavretenj nádobe do mäkka ( asi 1,5 hodiny na 160 stupňoch. Než sa bôčik upečie, nakrájajte si cibuľku a opečte ju na masti do zlatista. Potom ju pomeľte spolu so surovou pečeňou. Upečený bôčik ešte horúci pomeľte. Je dôležité, aby bol ešte teplý. Do zmesi nalejte aj výpek. Nakoniec, aby bola paštéta jemná,  rozmixujte všetko spolu ponorným mixérom. Ak je paštéta príliš hustá, zrieďte ju pridaním masti alebo vývaru.  Zmes ochutnajte a dochuťte. Poháre naplňte cca do troch štvrtín – nie viac, aby vám paštéta nevytiekla. Dobre zaviečkujte, vložte do hrnca a zavárajte hodinu a pol. Potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.

A viete s čím paštéta mimoriadne chutí? S kvalitným domácim ríbezľovým džemom!

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články